Schimbarile majore de temperatura in 2011 si incalzirea globala.

Cred, cu totii am observant ca, la nivel climatic, toate zonele de pe glob au avut de suferit incepand cu anul 2011. Iarna a fost mult prea friguroasa iar in luna lui cuptor a nins in zonele mai inalte.

Unul dintre subiectele larg dezbatute la conferintele internationale, privind situatia meteorologica a Terrei, este “incalzirea globala”.

Incalzirea globala este fenomenul de crestere a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, precum si a oceanelor. Acest fenomen a aparut dupa anii ’60, ca urmare a dezvoltarii industriale plus a cresterii gazelor cu efect de sera. Gradul de poluare a devenit mult prea mare ducand la o adevarata ingrijorare a meteorologilor.

Astfel, se estimeaza ca la nivel global, clima se va incalzi cu 1.1- 6, 4 grade C in cursul acestui secol si cel mai dramatic este ca zonele care se vor incalzi foarte tare sunt tocmai zonele polare, lucru deja intamplat in luna martie 2011 cand s-a atins nivelul maxim de subtiere al stratului de ozon.

Cauzele incalzirii globale sunt:

 • Cresterea concentratiei de CO2 in atmosfera. Un studiu arata ca aceasta a fost de doar 280 ppm inainte de revolutia industriala de la sfârșitul secolului al XVIII-lea si a ajuns la 430 ppm cat este acum, preconizandu-se ca in anul 2035 sa fie de 550 ppm.
 • Defrisarile masive ale padurilor care duc la o crestere a noxelor, vor genera astfel epuizarea treptata a stratului de ozon.

Care sunt posibilele efecte ale incalzirii globale?

 1. Pana in anul 2080, aproximativ 3.4 miliarde de oameni vor avea de suferit de pe urma penuriei provocata de topirea ghetarilor, iar alti 600 milioane de pe urma secetei, degradarii si salinizarii solului. Seceta va fi: in sudul Africii, America Latina, zona mediteraneeana, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Astfel se va ajunge si la pierderea multor specii de animale si plante. Expertii spun ca la fel s-a intamplat acum 55 de milioane de ani, la sfarsitul Paleocenului, cand o crestere cu 5 grade Celsius a temperaturilor medii a pustiit planeta.
 2. Vremea caniculara din zonele urbane poate creste riscul de deces, mai ales la persoanele care sunt susceptibile de  sensibilitate la efectele stresului termic. Deci vorbim aici de grupele de varsta care depasesc 65 ani.
 3. Vremea excesiv de calda, sau canicula, poate cauza diferite dezastre naturale, de exemplu incendii care vor duce la pierderea unor suprafete insemnate de padure. Pornind de la aceste incendii si nori de fum, se va ajunge si la o proasta desfasurare a transporturilor.
 4. Avand impact asupra hranei, putem vorbi si despre efecte devastatoare asupra sanatatii umane, ducand chiar la boli de genul: pellagra, anemia feripriva, hipocalcemia, hipomagnezia, continutul scazut de vitamine sau saruri minerale in corp plus slabirea rezistentei organismului fata de diferiti factori patogeni. Conform UNPF 2001, aproximativ doua miliarde de persoane din tarile in curs de dezvoltare sunt anemice, iar 1,1 miliarde de persoane din intreaga lume sunt malnutrite.

Ce trebuie facut?

Pentru a evita un viitor sumbru al planetei, ar trebui ca, pana in 2050, emisia gazelor cu efect de sera sa scada de doua ori la nivel mondial si de patru ori pentru tarile industrializate.

De asemenea trebuie sa tindem mai mult spre energiile regenerabile, eficienta energetica si reducerea utilizarii combustibililor fosili (petrol si gaz). Natura ne pune la dispozitie o varietate de alternative pentru producerea energiei. Singura problema este cum sa transformam lumina solara, vantul, biomasa, energia geotermala sau puterea apei in electricitate sau caldura intr-un mod ecologic si cu costuri cat mai mici, astfel reducand emisiile de CO2 si efectul de sera si ajutand la protejarea climei si mediului inconjurator.

Diferite orgnizatii mondiale printre care si Greenpeace incearca sa educe oamenii ce anume ar putea sa faca pentru a evita supraincalzirea globala. Astfel apar 10 lucruri:

 1. Inlocuind un bec obisnuit cu un bec fluorescent compact, se evita producerea a 68 de kilograme de dioxid de carbon pe an.
 2. Mergeti pe jos, mergeti cu bicicleta, mergeti mai multi intr-o masina sau mergeti mai des cu mijloacele de transport in comun, veti evita eliminarea in atmosfera a 450 de grame de dioxid de carbon la fiecare 1,6 kilometri pe care nu ii parcurgeti cu masina.
 3. Puteti evita producerea a 1.089 kilograme de dioxid de carbon pe an prin reciclarea a doar jumatate din deseurile menajere din propria locuinta.
 4. Pastrand cauciucurile masinii umflate corespunzator, se poate imbunatati consumul de benzina cu mai mult de 3%.
 5. Fiecare patru litri de benzina economisiti evita eliminarea in atmosfera a 9 kilograme de dioxid de carbon.
 6. Este nevoie de foarte multa energie pentru a incalzi apa. Folositi mai putina apa fierbinte prin instalarea unui cap de dus cu debit scazut de apa (se evita producerea a 150 kilograme de dioxid de carbon pe an) si prin spalarea rufelor in apa rece sau calduta (se evita producerea a 227 kilograme de dioxid de carbon pe an).
 7. Puteti evita eliminarea a 544 kilograme de dioxid de carbon in atmosfera daca va reduceti cantitatea de gunoi cu 10%.
 8. Daca setati termostatul mai putin cu 2ºC iarna si mai mult cu 2ºC pe timpul verii, se evita producerea a 907 kilograme de dioxid de carbon pe an.
 9. Plantati copaci, unul singur absoarbe o tona de dioxid de carbon pe intreaga sa durata de viata.
 10. Stingeti dispozitivele electrice – numai prin oprirea televizorului, a DVD-playerului, a casetofonului si a calculatorului atunci cand nu le folositi, se va evita producerea a sute de kilograme de dioxid de carbon pe an.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: